top of page

Ugn

En väl underhållen ugn är en av de viktigaste redskapen i köket och kan göra stor skillnad för smaken och resultatet av dina maträtter. Att laga och ta hand om sin ugn kräver lite regelbunden uppmärksamhet, men med lite kunskap och rutiner kan det bli en enkel och lätt process. Här är några tips för att hålla din ugn i gott skick och få ut det mesta av den.

• Ugnen värms inte upp: Om din ugn inte värms upp, kan det bero på en defekt termostat eller element. Du kan försöka rengöra elementet för att se om det hjälper, men om problemet kvarstår bör du kontakta en tekniker för att få det reparerat.

• Ugnen stänger av sig själv: Om din ugn stänger av sig själv under användning, kan det bero på att överhettningsskyddet har löst ut. Det här är en säkerhetsfunktion som gör att ugnen stänger av sig för att förhindra skador på elektroniken. Du bör vänta tills ugnen har svalnat och sedan försöka igen. Om problemet kvarstår bör du kontakta en tekniker.

• Ugnsluckan går inte att öppna: Om du har svårt att öppna ugnsluckan kan det bero på att det har bildats sug i ugnen. Försök att öppna luckan långsamt och försiktigt för att släppa ut suget. Om det inte fungerar, kan det vara en mekanisk defekt som kräver att en tekniker tittar på det.

Värmer/bakar ojämnt. Det är ett vanligt "problem" - viktigt att ugnen värms upp ordentligt, ett bra tips är att när termostaten slår av första gången så väntar man tills den tänds och sen stänger av igen, då är ugnen tillräckligt uppvärmd. Viktigt om du bakar bröd eller "känsliga" bakverk.

 

Om du fortfarande har problem med din ugn trots att du har följt dessa tips, rekommenderar vi att
du kontaktar oss för professionell hjälp. Vi har erfarenhet och kunskap om olika typer av ugnar
och kan hjälpa dig att lösa problemet så att du kan laga mat igen. 

 

Här är några tips för att hålla din ugn i toppform:

• Rengör regelbundet - både insidan och utsidan av ugnen. Använd en mild rengöringsmedel och en mjuk trasa för att avlägsna smuts och matrester. Torka alltid av omedelbart om du spiller.
 

• Låt inte matrester sitta kvar i ugnen, eftersom det kan bränna fast och bli svårare att rengöra. Använd rätt bakplåtspapper eller plåtskydd. Detta förhindrar att maten fastnar i ugnen och gör det lättare att rengöra efteråt.

• Se till att dörrarna är stängda ordentligt när du använder ugnen. Detta förbättrar värmeöverföringen och gör att maten blir jämnare tillagad.

• Undvik att ställa för varma tallrikar och kokkärl direkt på ugnens botten. Detta kan skada emaljen och leda till repor och fläckar. Använd istället ugnsplåt eller bakplåtspapper för att skydda botten.

bottom of page